24 uur per dag bereikbaar 0341 492 826

De toon en de sfeer van de muziek bij een uitvaart

Veel van de favoriete uitvaartmuziek is in majeur geschreven en zorgt voor een vrolijker en opgewekter stemming. Om dat effect beter te begrijpen is het belangrijk om iets meer te weten over de frequentie en de hoeveelheid hertz (Hz) van deze muziek.

Al in de 11e eeuw ontwerpt de Italiaanse monnik Guido van Arezzo een toonladder die bestaat uit zes tonen die wij nog steeds gebruiken. We kennen ze als do, re, mi, fa, sol, la. Dit worden de solfeggio frequenties genoemd.  Genoemd naar Italiaanse benaming voor solfège, afgeleid van sol en fa. Deze frequenties brengen ons in balans en hebben een helende werking. Ze resoneren met het energieveld van de aarde.

Luister hieronder.

Het lied ‘Time tot say goodbye’ gezongen door Andrea Bocelli heeft een hoeveelheid Herz (Hz) van 432. Dat komt dichtbij 417 Hz en dat is in de solfeggio schaal de toon re. Deze muziek zorgt voor herstel van en evenwicht tussen organen, maag en spijsveteringstelsel. Je reinigt als het ware traumatische gebeurtenissen. Je leven kan dan op een positieve manier veranderen.

Het lied ‘Always on My Mind’ van Michael Bublé heeft een frequentie van 538 Hz wat overeenkomt met mi uit de solfeggio schaal. Dit lied raakt je hart en laat daar problemen uit wegstromen.  Deze frequentie komt ook voor in meditatiemuziek. Een heldere geest en bewustzijn maken dat je creatief wordt. Je krijgt meer verbeeldingsvermogen en gaat werken aan je levensdoel.

Voor het begrijpen van het effect van de muziek moeten we ook naar de theorieën van Erik Scherder kijken. Iemand die u vast wel eens gezien heeft op TV.  Hij is hoogleraar neuropsychologie, hoogleraar bewegingswetenschappen én opgeleid als fysiotherapeut. Hij heeft het boek ‘Singing in the Brain’ geschreven over de samenwerking tussen muziek en de hersenen.

Wij denken dat vooral de oren aan het werk zijn bij het luisteren naar muziek. Scherder wijst er echter op dat via het oor muziek de hersenen bereikt. De productie van het hormoon oxytocine wordt gestimuleerd. Wat maakt dat je relaties zoekt die plezier bezorgen of romantiek.  Ook het aanmaken van endorfine wordt gestimuleerd, wat zorgt voor pijnstilling en voor het ontstaan van geluk of euforie. Net als het hormoon dopamine dat een fijn gevoel geeft na inspanning.

Het lied The Rose heeft een frequentie van 432 Herz en zorgt niet alleen voor reiniging van trauma’s maar ook dat hersen de goede hormonen produceren.  Dansbaarheid is eveneens een kenmerk van dit lied. Scherder heeft daar een verklaring voor. Muziek bereikt eerst de hersenstam daarna worden de grote hersenen en het ruggenmerg geprikkeld. Deze sturen motorische impulsen naar armen en benen. Muziek zorgt dus voor bewegen. In veel culturen is het woord voor muziek en dans dan ook hetzelfde.

Door Harry Tijssen, bijdragend schrijver Sluijmer & Van Olst Uitvaartverzorging

De laatste verhalen als eerste ontvangen!

Op onze muziekpagina vindt u verschillende populaire afspeellijsten van uitvaartmuziek.

30 april 2024 verschenen in Nunspeet HaH

Toon en sfeer van de muziek tijdens een uitvaart

Hendrik van Olst

Als uitvaartverzorger weet ik maar al te goed dat nabestaanden tranen in de ogen hebben en een knoop in hun maag voelen. Toch ik merk dat ze niet alleen droevig en beklemd willen zijn.  Tijdens de uitvaart moet er ook ruimte komen om te ademen. De toon en de sfeer van de muziek kunnen daarbij helpen.

Van de muziek die mensen de afgelopen twaalf maanden hebben gekozen valt een aantal kenmerken speciaal op. Je zou denken dat de toonsoort wel mineur zou zijn dat wil zeggen droevig en wat somber. Het tegendeel is echter waar, veel van de favoriete muziek blijkt in majeur te zijn geschreven. Dat betekent vrolijker en opgewekter.

Het is niet zo dat nabestaanden zich dat altijd bewust zijn. De vorige aflevering van deze rubriek heeft laten zien dat popliedjes geselecteerd worden die gaan over lief hebben en loslaten. Veel van de muziek daarin is geschreven in majeur. Blijkbaar voelt dat voor de familie toch goed en passend. Het zorgt voor ruimte bij een verdrietig moment. Bijvoorbeeld ‘Time to say goodbye’ (in het Italiaans ‘Con te Partirò’) gezongen door Andrea Bocelli. Het is stemmige muziek, maar wel getoonzet in majeur.

Tot de kenmerken van muziek hoort ook het tempo. Gekozen liederen hebben vaak een redelijk laag tempo. Zoals ‘Always on My Mind’ gezongen door Michael Bublé.  Het is traag en zorgt voor een lage hartslag, maar is wel getoonzet in majeur. Die combinatie betekent dat de uitvaartplechtigheid evengoed statig en stemmig kan worden.

Vaak denken we dat nabestaanden vooral roerloos willen zitten. Maar als je naar het element dansbaarheid kijkt van de gekozen liederen komt daar iets anders uit. Dansbaarheid betekent niet persé dat je uitgenodigd wordt tot ‘de voetjes van de vloer’ maar zegt ook iets over in beweging komen. Bijvoorbeeld het lied ‘The Rose’ gezongen door Bette Middler of vertolkt door André Rieu. Het gaat over liefde én over angst om gekwetst te worden. Voor een uitvaart is het opvallend dansbaar en heeft het een hoge energie.

Akoestisch is ook een muziekkenmerk, het betekent dat de zanger door de manier van zingen zelf zorgt voor het effect van de tekst.  Een ondersteund instrument is dan niet nodig. Bijvoorbeeld ‘Zo zal het zijn’ van Rob de Nijs.

Andere verhalen
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met Lichtstad Met De Paarlen Poorten.

    lees meer
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met het Requiem van Mozart.

    lees meer

Sluijmer en van Olst verzorgen al meer dan 12,5 jaar Uitvaartplechtigheden