28 mei 2024 verschenen in Nunspeet HaH
Het waardevolle van klassieke muziek bij een uitvaart
Hendrik van Olst
Steeds vaker kiezen nabestaanden voor klassieke muziek bij een uitvaart. Als liefhebber en deskundige help ik hen daarbij graag. Er is zoveel mooie muziek die nog weinig ontdekt is. Muziek passend bij het levensverhaal van de overledene of troostend voor nabestaanden.
Op mijn website staat een muziekpagina met een rubriek Klassiek. Daarin laat ik dertig fragmenten zien van bekende werken die u kunt beluisteren. Zoals het Ave Maria van Franz Schubert of Air uit de orkestsuite nr. 3 van Johan Sebastiaan Bach. De familie komt zelf ook met andere stukken, zoals Ständchen van Franz Schubert of The last spring van Edward Grieg. Vaak zijn het lievelingsstukken van de overledene. Het past dan bij het herdenken, één van de doelstellingen van de uitvaartplechtigheid.
Een componist die mooie muzikale portretten maakt is Edward Elgar. Hij schrijft rond 1900 de Enigma-variaties, het orkest speelt veertien keer een thema op een andere manier. Het gaat in iedere variatie over wat iemand voor hem betekend heeft. Het meest beroemd is Nimrod, een verhaal over zijn muziekuitgever August Jaeger. Elgar is depressief en wil stoppen met componeren. Jaeger wijst hem dan op Beethoven die ondanks zijn doofheid toch doorgaat met schrijven.
Het gaat bij de keuze van muziek ook om het bieden van troost. Nabestaanden moeten immers verder kunnen leven zonder degene die altijd om hen heen was. Graag adviseren wij als uitvaartverzorgers bij het selecteren van klassieke muziek die bij hen zal blijven. Van Karl Jenkins bijvoorbeeld, die in 2020 The Armed Man componeert. Een Mis voor de Vrede, opgedragen aan slachtoffers van de Kosovocrisis. Luisterend naar het Agnus Dei hoor je de hunkering naar verzoening en vrede. In het Benedictus ervaar je in het lieflijke cellospel troost na het grote verlies. Laat je jezelf meenemen door het koor dat aansluitend Hosanna zingt als lofprijzing.
Hoop biedt de componist Ludovico Einaudi met Una mattina voor piano. Het stuk componeert hij in 2003, maar het wordt vooral bekend in 2011 door de film Intouchables. Het gaat over een man die op een dag met nieuwe hoop en optimisme wakker wordt.
Wilt u meer weten over onze adviezen voor klassieke muziek, scan dan de QR-code op het plaatje, Dan komt u op onze muziekpagina en op verdiepende verhalen over muziek. De volgende aflevering gaat over muziek als ondersteuning van dia’s die mensen willen vertonen.