24 uur per dag bereikbaar 0341 492 826

Meer weten over muziek in de aanloop naar de uitvaart.

Het vormgeven aan de uitvaartplechtigheid is één van de eerste taken voor de nabestaanden. Bij het opstellen van de rouwkaart moet meteen al gedacht worden aan de datum en de plek van de uitvaart. Vervolgens aan wie gaat spreken en over welke muziek.

Voor je het weet schiet iedereen in de regelmodus. Terwijl de eigen gevoelens ook van belang zijn. Het proces van rouwen begint al.  Verdriet, maar ook teleurstelling, angst, schuldgevoel, machteloosheid kunnen meteen al boven komen, Ook boosheid op de manier waarop iemand sterft of om het gemiste afscheid kan zich al aandienen. Niemand voelt graag deze negatieve emoties. Maar als we hier eerlijk over zijn en er ruimte voor maken kan een explosie (uitbarsting naar anderen) of een implosie (vastlopen in jezelf) voorkomen worden.

Luister hieronder.

Muziek kan helpen om met die gevoelens om te gaan. Herman Finkers voelt boosheid bij het luisteren naar het Dies Irea van Verdi’s requiemmis. In de katholieke liturgie heeft zo’n voorstelling van een Dag der wrake een vanzelfsprekende plaats vanaf de 13e eeuw. Gelovigen moeten erbij stil staan bij dat God niet zomaar mensen in de hemel kan toelaten. Hun zonden staan dat niet toe. Die moeten als het ware eerst doordacht en doorvoeld worden in het Vagevuur als een voorstadium van de hemel. Nabestaanden moeten bidden om die tijd voor de overledene zo kort mogelijk te laten zijn. Ook protestanten beseffen vanaf de Reformatie dat de hemel niet verdiend kan zijn als er geen bekering heeft plaatsgevonden. Katholieken schrappen tijdens het 2e Vaticaans concilie tussen 1962 en 1965 het Dies Irea. Het idee van een God die wreekt acht men achterhaald. Ook bij Protestanten verandert dat in de loop van de 20e eeuw.

Verdi en Berlioz en ook Mozart hebben hun Requiem op een opera-achtige manier getoonzet. Een uitvoering met zo’n uitgebreid orkest, een groot koor en solisten die een moeilijke partij kunnen zingen past niet in een kerk maar in een concertzaal. Toch leent de muziek zich wel voor het opgang brengen van woede zoals bij Herman Finkers. Boosheid hoeft ook niet op een religieuze manier op gang gebracht te worden. Het gaat om het voorkomen van vastlopen in je rouw.

Sjostakovitsj is een componist die leeft in het communistische Rusland onder Stalin. Hij moet zijn muziek gebruiken voor de verheerlijking van dit regime. Maar hij heeft daar grote bezwaren tegen. Met het uitbrengen van zijn 10e Symfonie in e mineur wacht hij tot Stalin overlijdt. Het korte tweede deel heeft een satanisch karakter. Hij verpakt het tussen het eerste symfonische deel en het derde onschuldig klinkend deel en het majestueuze slotdeel. Om je woede te leren uiten is het 2e deel heel bruikbaar.

Highway to Hell is een lied met twee betekenissen. De eerste gaat over de rockband die onderweg is van optreden naar optreden. De andere is dat het in Australië is. Er is een lange, rechte weg met een pub ernaast. Mensen bezoeken de pub, maar crashen met hun auto en sterven. Vandaar de naam Highway to hell. Een heftig nummer, maar wel woede oproepend.

De laatste verhalen als eerste ontvangen!

Op onze muziekpagina vindt u verschillende populaire afspeellijsten van uitvaartmuziek.

26 november 2024 verschenen in Nunspeet HaH

Muziek in de aanloop naar de uitvaart

Hendrik van Olst

In deze rubriek heb ik het meestal over de muziek tijdens de uitvaart. Vorige maand ging het echter over de tijd na de plechtigheid. Dit keer gaat het over de tijd eraan voorafgaand. Welke muziek kan u helpen als het gaat om uw gevoel over de uitvaart.  

Soms kom ik bij mensen die nog helemaal niet toe zijn aan een uitvaart. Ze hebben contact met ons opgenomen omdat er nu eenmaal iets geregeld moet worden. Dan is het belangrijk om eerst daarbij stil te staan.

Onlangs was Herman Finkers te horen in Maatwerk van KRO-NCRV. Samensteller Sander Zwiep had hem uitgenodigd vanwege Allerheiligen, de dag waarop we onze overledenen herdenken. Herman vertelde dat hij woedend was na het overlijden van zijn vader aan iets knulligs. Hij kon helemaal niet luisteren naar troostende zalvende muziek.

Finkers voelde dat eerst zijn boosheid eruit moest. Hij zette daarvoor muziek aan van Verdi, het Dies Irae uit het Requiem.  Over het grote oordeel waarbij alle kwaad in deze wereld teniet wordt gedaan.  Heftige muziek met tromgeroffel, schreeuwende zangers, snerpende vioolklanken.
Dat was wat Finkers wilde horen en misschien ook wel veel andere nabestaanden die helemaal geen uitvaart willen. Luister maar eens naar de Dies Irae compilatie op internet.  Of naar het Allegro uit de 10e symfonie van Dimitri Sjostakovitsj.

Misschien hebt u niet zoveel met klassieke muziek. Luister dan naar Highway to Hell (Live At River Plate). Als woede er op die manier uitkomt, dan is er daarna mogelijk ruimte om te zoeken naar muziek voor de uitvaart zelf. Bij beide keuzen helpen wij u graag.

Uw moeite met een uitvaart hoeft niet de boosheid te zijn. Het kan ook de afkeer zijn van het ontmoeten van veel mensen die u willen troosten. Als u daar niet aan toe bent, zoek dan eerst een paar geliefden op en luister samen naar muziek. Laat uw tranen zien en bespreek met elkaar wat u van anderen wel en niet verwacht.

Neem u zelf in alles serieus. Een uitvaart voorbereiden is zwaar werk en u doet het niet voor anderen maar voor uzelf en uw geliefde overledene.

Andere verhalen
  • In 2024 helpt nieuwe kennis uit Tilburgse onderzoeken nabestaanden om met hun muziekkeuze een optimale balans tussen rouw, troost en hoop te vinden. Muziek blijkt beter dan woorden in staat om emoties te raken, verbinding te creëren en zelfs tot beweging aan te zetten.

    lees meer
  • Muziek biedt na een uitvaart blijvende troost en helpt nabestaanden om de herinnering aan hun dierbaren levendig te houden, biedt ruimte voor emoties die soms moeilijk te bereiken zijn, en creëert momenten van gedenken en verbinding—een helende kracht die de leegte verzacht en blijft steunen op de weg van verlies en rouw.

    lees meer
  • Tijdens de dagen voor de uitvaart delen mensen allerlei herinneringen. Soms komen pijnlijke situaties aan de orde boven, maar vaak ook vrolijke momenten. Maar het is net of dat dan bij de uitvaart zelf niet meer kan en mag.

    lees meer

Sluijmer en van Olst verzorgen al meer dan 12,5 jaar Uitvaartplechtigheden