24 uur per dag bereikbaar 0341 492 826

Meer weten over muziek doet foto’s leven?

Filmmuziek zoals van Ennio Morricone wordt in onze tijd door de meeste componisten als volwaardige kunst beschouwd.  Het is een vorm van achtergrondmuziek, bedoeld om sfeer te scheppen en de emoties van de acteurs te benadrukken. Wetenschappers doen onderzoek naar het effect van geluid en de muziek in de film. Ik maak hiervan gebruik voor de vraag of muziek ook foto’s doet leven.

Net zomin als in een film geeft een foto niet de volledige realiteit weer. Het gaat om wat de cineast en de fotograaf willen laten zien. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als wat de kijker ervaart. Die ziet soms andere dingen dan degene die de opname heeft gemaakt.

Luister hieronder.

Bij een fotopresentatie in een uitvaart moet dat goed bedacht worden. Iedere aanwezige kan een ander gevoel bij een foto hebben. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat zij in ieder geval de kans krijgen om dicht bij hun eigen gevoel te komen. Muziek kan daarbij helpen, je zintuigen worden aangesproken. Je ogen, je oren en zelfs je lichaam.  Lijfelijk voel je dat je wilt gaan bewegen, dat je het hart voelt bonzen, dat je maag en darmen reageren.

De filosoof Maurice Merlau-Ponty (1908-1961) heeft veel nagedacht over het proces van waarnemen. Hij benadrukt dat we altijd waarnemen vanuit ons lichaam en met ons lichaam. Deze filosoof is niet van onze tijd, maar zijn gedachten zijn wel een grote rol gaan spelen in de studie van de hersenen. Denk aan wat in de aflevering over de toon en de sfeer van de muziek aangehaald is van professor Erik Scherder. Hij beweert dat het bij het luisteren naar muziek niet gaat om onze oren, maar wat de oren doorgeven aan onze hersenen en dat die reageren en het lichaam aansturen.

Onze aanbeveling voor het kiezen van muziek als ondersteuning van een fotopresentatie is hierop gebaseerd. We willen ervoor zorgen dat nabestaanden bij hun gevoel kunnen komen. Dat hun zintuigen en hun lichaam worden ingeschakeld bij het waarnemen van de foto’s. Dat ze kunnen doorvoelen wat het was om deze moeder, deze partner te hebben gehad.

We vragen de nabestaanden om foto’s te kiezen die laten zien hoe uniek de relatie met hen was. Voor muziek biedt onze website fragmenten die zulke foto’s kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld de Father en Friend van Alain Clark als het gaat om het unieke van de relatie met je vader relatie. Of van de Pavane van Gabriël Fauré wanneer je wilt laten zien hoe je moeder je troostte of in de armen sloot.  Als het niet lukt helpen we daar graag bij.

Door Harry Tijssen, bijdragend schrijver Sluijmer & Van Olst Uitvaartverzorging

De laatste verhalen als eerste ontvangen!

Op onze muziekpagina vindt u verschillende populaire afspeellijsten van uitvaartmuziek.

25 juni 2024 verschenen in Nunspeet HaH

Muziek doet foto’s leven

Hendrik van Olst

Bij de voorbereiding van een uitvaartplechtigheid vragen we of nabestaanden een diapresentatie willen. Ze kunnen ons dan foto’s sturen van het leven van de overledene. Als uitvaartverzorger ga ik daar mee aan de slag en plaats er muziek onder die daarbij past.

O

In vorige afleveringen heb ik laten zien dat muziek zelfs beter dan woorden gevoelens kan oproepen. Foto’s kunnen dat ook. Bij het kijken herinneren we ons het leven van onze dierbare. Maar dat wil niet meteen zeggen dat daarbij meteen emoties boven komen die je nodig hebt om te rouwen.

Iedere aanwezige kan aan de foto’s zien wie de overledene was. Maar de persoonlijke band met hem of haar is voor iedereen anders. Daarom zou aan het vertonen van de foto’s nog iets toegevoegd moeten worden. De muziek die nabestaanden hebben gekozen kan dan juist helpend zijn.

Wij kunnen ervoor zorgen dat u een zanger, muziekinstrumenten kunt selecteren ter ondersteuning van bepaalde foto’s. Bij het herdenken van je vader kun je bijvoorbeeld het lied “Father en Friend’ van Alan Clark en zijn vader uitkiezen. Daarin bezingen ze de unieke band tussen hen. Ze houden enorm van elkaar maar respecteren het anders zijn van de ander.

In de aflevering over de toon en de sfeer van de muziek hebt u kunnen lezen dat nabestaanden niet altijd roerloos willen zitten. Het helpt als je voelt dat er iets in je lichaam gebeurt. Dat je merkt dat je in beweging wilt komen. Pavane van Gabriël Fauré bijvoorbeeld heeft hartstochtelijke vioolklanken. Die muziek kun je gebruiken voor de foto’s van je moeder die je troost of in de armen sluit.

Daarmee zeg ik ook iets over de selectie van foto’s. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de gang van het leven te laten zien. Maar net als bij de persoonlijke toespraken zijn vooral de unieke momenten belangrijk die je met je partner, je broer of zus, je kind beleefd hebt. Juist bij die foto’s kun je passende muziek vinden. Zoals bijvoorbeeld Voor Haar van Frans Halsema.

Lever dus voor een diapresentatie unieke foto’s aan en wij kunnen u helpen om muziek te vinden die past. Meer weten over de muziek bij een diapresentatie? Scan dan de QR-code op onderstaand plaatje.

De volgende keer gaat het over rituelen zoals de manier van binnendragen, het aansteken van kaarsen en het neerleggen van bloemen en over de muziek daarbij.

Andere verhalen
  • Uitvaarten worden steeds persoonlijker, met meer aandacht voor de wensen van de nabestaanden en de overledene, waarbij livemuziek een belangrijke rol speelt in het reguleren van emoties en het creëren van een persoonlijke en troostende sfeer.

    lees meer
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met Crisantemi en Comptine d'un autre été, l'après-midi.

    lees meer
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met klassieke uitvaart muziek gecomponeerd door Edward Elgar.

    lees meer

Sluijmer en van Olst verzorgen al meer dan 12,5 jaar Uitvaartplechtigheden