24 uur per dag bereikbaar 0341 492 826

Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met het Requiem van Mozart.

Luister hieronder.

Mozart componeert voor een jonge weduwnaar het Requiem als treurmuziek. Maar hij schrijft het evengoed voor zichzelf omdat door zijn eigen ziekte de dood ook dichterbij komt. Al zijn muziekstijlen stopt Mozart in dit werk. Het meest aangrijpende deel is het ‘Lacrimosa’, wat betekent ‘vol tranen’.  Niet als goedkope tranentrekker bedoeld.

Mozart sterft voordat hij het Requiem af kan maken. In de film Amadeus loopt hij rond als een losbol. Maar dit werk is zijn erfenis waarin al zijn kennis en kunde tot uiting komt. Vier componisten voltooien het samen omdat Constance, Mozart’s weduwe het geld van de opdrachtgever hard nodig heeft. Zij kennen het werk van Mozart zodanig dat zij het in zijn geest kunnen doen.

In 1962 is nog een handschrift van Mozart gevonden met aanwijzingen voor het Requiem. Hij heeft al helemaal in zijn hoofd hoe het er uit moet gaan zien.

Direct na zijn dood voeren vrienden het onvoltooide werk al uit.  Vrijwel overal op de wereld staat het werk nog steeds op de lessenaar van dirigenten.  Wij mogen er na 235 jaar nog steeds troost en bemoediging uit putten bij de uitvaart van onze geliefde.

De laatste verhalen als eerste ontvangen!

Lacrimosa dies illa
Qua resurget ex favilla
Judicandus homo reus.
Huic ergo parce, Deus:
Pie Jesu Domine,
Dona eis requiem.
Amen.

Het zal een dag vol tranen zijn
als uit de as zal herrijzen
de zondige mens om te worden berecht.
Spaar hem dan, o God:
Vrome Heer Jezus,
geef hun rust.
Amen.

Op onze muziekpagina vindt u verschillende populaire afspeellijsten van uitvaartmuziek.

Muziek bij afscheid en verlies

Wij weten na meer dan twintig jaar begeleiden van mensen bij uitvaarten, welke emoties muziek oproept. Deze ervaring willen we delen met de lezers van Huis-aan-Huis.

Als jongen was ik al muziek aan het opnemen, toen nog op cassettebandjes. Mijn vader speelde graag orgel en vulde daarmee de hele huiskamer. Maar ik bouwde met mijn koptelefoon op aan mijn eigen muziekbibliotheek. Aldus Hendrik van Olst, uitvaartverzorger bij Sluijmer & Van Olst.

Muziek beluisteren is nog steeds één van mijn grote passies. Als uitvaartverzorger ondersteun ik de nabestaanden dan ook graag bij hun keuze voor de muzikale onderdelen in de uitvaartplechtigheid.  Mijn collega Jeroen Smit doet dat met net zoveel inzet.

Tijdens de voorbereiding van de uitvaartplechtigheid vragen we de achterblijvers naar muziek die past bij de overledene. Dat roept herinneringen op en vervult de luisteraars met liefde. Muziek zorgt voor verwondering, maar doet ook gemis voelen.

Het gaat bij een uitvaart niet alleen om het nemen van afscheid. De overledene blijft immers een onderdeel van ons bestaan. Muziek kan helpen om die band een andere invulling te geven. Nieuwe herinneringen kunnen ontstaan door de uitvaart en troost geven als we achterblijven.

U denkt misschien dat emoties vooral opgeroepen worden door toespraken, preken, het ophalen van herinneringen. Maar muziek kan zelfs beter dan woorden gevoelens oproepen. Muziek kan emoties boven laten komen waarvoor we niet zomaar taal hebben.

Wetenschappers hebben ontdekt dat luisteren naar muziek veranderingen in de hersenen doet ontstaan. Het verwerkingsproces wordt bevorderd. Muziek laat blokkades verdwijnen, gevoelens krijgen de ruimte. Niet alleen in de hersenen gebeurt wat. De bloeddruk verlaagt, net als de hartslag. Het bloed gaat beter circuleren.

Muziek kan ook gebruikt worden als een ritueel. Door mee te zingen, zelf muziek ten gehore te brengen geef je uiting aan je gevoelens. Of door ritmisch te gaan meebewegen.  Het gaat bij muziek ook niet alleen om jezelf, het verbindt ook met andere nabestaanden.

In 2024 verzorgen we in het laatste nummer van iedere maand de rubriek ‘muziek bij afscheid en verlies.  We nodigen u dan ook graag uit om met ons mee te denken. U kunt regeren op deze stukjes en meehelpen om muziek een grotere plek te geven in de uitvaarten.

Andere verhalen
  • In 2024 helpt nieuwe kennis uit Tilburgse onderzoeken nabestaanden om met hun muziekkeuze een optimale balans tussen rouw, troost en hoop te vinden. Muziek blijkt beter dan woorden in staat om emoties te raken, verbinding te creëren en zelfs tot beweging aan te zetten.

    lees meer
  • Het vormgeven aan de uitvaartplechtigheid is één van de eerste taken voor de nabestaanden. Bij het opstellen van de rouwkaart moet meteen al gedacht worden aan de datum en de plek van de uitvaart. Vervolgens aan wie gaat spreken en over welke muziek.

    lees meer
  • Muziek biedt na een uitvaart blijvende troost en helpt nabestaanden om de herinnering aan hun dierbaren levendig te houden, biedt ruimte voor emoties die soms moeilijk te bereiken zijn, en creëert momenten van gedenken en verbinding—een helende kracht die de leegte verzacht en blijft steunen op de weg van verlies en rouw.

    lees meer

Sluijmer en van Olst verzorgen al meer dan 12,5 jaar Uitvaartplechtigheden