29 oktober 2024 verschenen in Nunspeet HaH
De waarde van muziek na de uitvaart
Hendrik van Olst, uitvaartverzorger
Negen maanden heb ik het met u gehad over de keuze van muziek voor de uitvaart. Dit keer gaat het over de tijd er na. Hoe muziek u kan helpen om verder te leven met de overledene in uw hart en gedachten. Om te gedenken, om te huilen en om getroost te worden.
Voor de liederen bij een uitvaart zoeken nabestaanden naar teksten die iets zeggen over de toekomst. Hoe wil je de ander blijven liefhebben. Maar als de lege plek er eenmaal is dan herneemt het leven snel zijn gang. U kunt zich schuldig gaan voelen omdat u minder gedenkt dan u wel zou willen.
Nabestaanden kunnen zich ook verdoofd voelen. Veel van de emoties voorafgaand aan de uitvaart of tijdens de plechtigheid lijken ineens weg te zijn. Misschien verlangt u wel terug naar de huilbuien, maar kunt u er niet bijkomen.
Al die mensen die u hebben getroost blijken soms ver weg. Of u wilt ze niet meer onder ogen komen. Misschien wilt u niet meer getroost worden.
Zomaar drie redenen waarom gedenken en huilen gestopt is. Toch zie ik wel een uitweg als ik kijk naar liederen en muziek gekozen in het afgelopen jaar. In maart vertelde ik u over een onderzoek door de Tilburg University. De onderzoeker Waldie Hanser, muziekpsycholoog, komt ook op basis van eigen ervaring tot de conclusie dat muziek een troostvolle vriend is.
De aanwezigen in de dienst voor een plotseling gestorven jongeman voelden zich sprakeloos. Van Michael Buble werd het Always on my mind ten gehore gebracht. Over woorden die nooit gezegd zijn, terwijl je geliefde altijd in je gedachten is. Luister later nog eens naar het lied als u eraan twijfelt of u te weinig gezegd hebt. Besef dan ineens dat die geliefde nog steeds in uw gedachten is.
In een uitvaartliturgie hoorden we een schitterende combinatie. Na het luisterlied De mensen die we missen speelde een cello de Vocalise opus 34 nr. 14 van Rachmaninov. Misschien moet u dat later ook nog eens beluisteren als u wilt huilen. Niet naar zang, maar naar instrumentale muziek.
In de dienst van een oude mevrouw speelde een zoon op de piano De kracht van uw liefde. De woorden waren weggelaten, maar de melodie was overbekend. Maanden na haar overlijden kan de zoon het nog eens spelen en dan opnieuw gedenken wie ze was, waar ze voor stond.
Kinga Ban de bekende zangeres van SELA maakt vlak voor haar overlijden aan kanker en lied met haar zangmaatje Leef met volle teugen. Zij troost over haar dood heen.
Op 14 november a.s. organiseer ik zelf een avond voor onze nabestaanden waarin we samen dierbaren gedenken en troost vinden in de helende kracht van muziek. Een klein strijkorkest speelt, een zangeres brengt liederen ten gehore, een organist improviseert op het grote orgel. Als afwisseling van troostende woorden en van het aansteken van kaarsen.
Wilt u meer weten over de waarde van muziek na een uitvaart scan dan de QR-code hieronder.