24 uur per dag bereikbaar 0341 492 826

Meer weten over vrolijke muziek bij een uitvaart.

Een uitvaart is eeuwenlang een plechtige gelegenheid. Mensen staan stil bij de eindigheid van ons bestaan. Het leven van de overledene wordt overdacht. Het verlies bepaalt de stemming.

Tijdens de dagen voor de uitvaart delen mensen allerlei herinneringen. Soms komen pijnlijke situaties naar boven, maar vaak ook vrolijke momenten. Maar het is net of dat dan bij de uitvaart zelf niet meer kan en mag. Of het er dan vooral eerbiedig en stijlvol toe gaan. Opvallend is dat bij toespraken van kinderen en kleinkinderen juist wel de fijne en vrolijke kanten van het leven met vader of opa genoemd worden. Waarom dan niet in de liederen of in de muziek.

Luister hieronder.

Een uitvaart trekt tranen, terwijl er in de dagen voorafgaand ook veel gelachen is. Huilen en lachen liggen als emoties dicht bij elkaar. Wie kent het niet dat je tijdens een huilmoment ineens in de lach kunt schieten. Of andersom dat een opgewekt verhaal kan uitlopen op ontroering en tranen.

Huilen en lachen zijn typisch menselijke reacties. Maar je begrijpt vaak niet precies waarom je nu huilt of lacht en soms zelfs tegelijkertijd. De Duitse filosoof en socioloog Helmuth Plessner (1892 – 1985) beweert dat je dat niet geheel onder controle hebt. Het lichaam geeft als het ware antwoord op een vraag die jezelf niet kunt beantwoorden. Je kunt niet besluiten wat voorrang moet hebben. Maar het bevrijdt wel van een zekere spanning.

Willem Koops, pedagoog en op dit moment hoogleraar in Utrecht gaat daarop door. Hij geeft aan dat tot veertig jaar geleden een kind werd geleerd om gevoelens binnen te houden. Volwassenen van boven de vijftig hebben daar soms nog last van. Koops zegt net als Plessner dat lachen of huilen een soort instinctief gedrag is. Maar het helpt wel als je er uiting aan geeft. Het zorgt ook voor verbondenheid tussen mensen. Huilen zou dan zelfs een streepje voor hebben. Het biedt een diepere laag van saamhorigheid tussen mensen.

Dat leert ons om bij het voorbereiden van een uitvaart liederen en muziek te kiezen die zowel het huilen als het lachen stimuleren. Het helpt om los te komen van de spanning én het brengt de aanwezigen dichter bij elkaar.

De laatste verhalen als eerste ontvangen!

Op onze muziekpagina vindt u verschillende populaire afspeellijsten van uitvaartmuziek.

24 september 2024 verschenen in Nunspeet HaH

Uitvaartmuziek mag ook vrolijk zijn

Hendrik van Olst

Als uitvaartverzorger begeleid ik nabestaanden bij het kiezen van de muziek die bij de gelegenheid past. Een uitvaart is niet per definitie plechtig en treurig. Momenten van vrolijkheid mogen er ook bij horen. In het leven van de gestorvene zijn die situaties er toch ook geweest? 

Muziek kan de sfeer van de uitvaart bepalen. Welke blijdschap wilt u de aanwezigen meegeven naast het verdriet dat iedereen ervaart. Ik denk dan aan de plechtigheid voor een 92-jarige mevrouw. ‘Anna Pauwlona’ van Rob de Nijs wordt beluisterd. Over een meisje dat voor het eerst gekust wordt in de maneschijn. In het wit gekleed en met rozen in haar hand is iedereen blij op de trouwdag om haar ja-woord. Je herinnert je nu de vrolijke verhalen van die olijke oma.

Melancholisch is het lied van Racoon ‘de Held en de lul’. Het bezingt de 40-jarige vriendschap van totaal verschillende mannen. De crematieplechtigheid krijgt dan toch een vrolijk moment.

Opvallend is dat juist bij de uitvaart van zeer oude mensen nogal eens om vrolijke, bijna opzwepende muziek wordt gevraagd. Zoals ‘Dancing Queen’ van Abba. Of bij dezelfde 90-jarige mevrouw om ‘Love is all’ van Roger Glover, gebruikt in een tekenfilm. U kunt dus rustig muziek draaien die niet rustig of zachtjes is.

Bij een begrafenis van een plotseling overleden 66-jarige man vragen zijn vrienden zowel om ‘Pie Jesu’ als om ‘Wake up and live’ van Bob Marley. In de advertentie wordt de man zowel geroemd om zijn onbaatzuchtige zorgzaamheid als om zijn levenslust.

Zelfs bij een uitvaart van een 22-jarige jongen die door zelfdoding om het leven komt wordt ruimte gevraagd voor zowel pijn als voor een glimlach. De familie heeft op de rouwkaart een gedicht van Megadeth geplaatst. Het zou van deze jongen zelf geweest kunnen zijn. ‘Ik zou zo graag bij jullie willen blijven. Alsjeblieft glimlach, glimlach wanneer je aan me denkt. Mijn lichaam is weg dat is alles’.

Misschien denkt u al lezend dat deze vrolijke muziek vooral gebruikt wordt bij uitvaarten van mensen die niet aan een kerk of geloof verbonden zijn. Niets is minder waar, ook daar kunnen opvallende combinaties voorkomen. Zoals bij een mevrouw die op 65-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overlijdt. In haar dienst wordt zowel het lied van Sela ‘Een toekomst vol van hoop’ gezongen als geluisterd naar de song ‘Op de golven dansen wij’ van Dik Hout.

Wilt u meer weten over vrolijke muziek die er ook mag zijn, scan dan de QR-code op het plaatje. De volgende keer gaat het over muziek in de rouwperiode na de uitvaart.

Andere verhalen
  • Uitvaarten worden steeds persoonlijker, met meer aandacht voor de wensen van de nabestaanden en de overledene, waarbij livemuziek een belangrijke rol speelt in het reguleren van emoties en het creëren van een persoonlijke en troostende sfeer.

    lees meer
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met Crisantemi en Comptine d'un autre été, l'après-midi.

    lees meer
  • Muziek is niet meer weg te denken bij een uitvaart. In de komende maanden nemen wij u mee naar bekende muziekstukken die gespeeld worden tijdens uitvaarten. Deze maand willen wij u kennis laten maken met Alain Clark, Gabriël Fauré.

    lees meer

Sluijmer en van Olst verzorgen al meer dan 12,5 jaar Uitvaartplechtigheden